15.01.2011

MS Regina Maria

Safirul Reginei Maria este bijuteria imortalizata de Philip de Laszlo in portretul realizat Reginei, a carui nume il poarta, in anul 1924. Aceasta gema a ramas in istorie ca unul dintre cele mai spectaculoase piese si al 4-lea safir albastru ca numar de carate, 478, din lume. Prima mentiune inregistrata la adresa safirului a fost facuta de compania Cartier, care in 1913 a achizitionat gema si a montat-o intr-un colier cu diamante si alte sapte safire de marimi mai mici. Safirul achizitionat de Cartier era montat in platina si marcat cu initialele HP, ce apartineau atelierului bijutierului francez Henri Picq .
Ceva mai tarziu colierul a suferit cateva modificari, alterandu-i-se aspectul si punand astfel in valoare marele safir albastru. Anul 1919 a venit si el cu modificari, Cartier schimband din nou aspectul colierului, devenind astfel cea mai pretioasa bijuterie expusa in cadrul Expozitie de Toamna de la Hotelul Maria Cristina din San Sebastian, Spania. In cadrul acestei expozitii safirul a fost admirat si de Regina Spaniei Victoria Eugenia si Regina Mama Maria Cristina.
La doar 2 ani de la expozitia din Spania, safirul pandant in forma de lacrima, a fost achizitionat de catre Regele Ferdinand al Romaniei pentru a fi daruit sotiei sale, Regina Maria. In aceeasi perioada, Regina Maria, a achizitionat si o diadema cu perle, creata tot de Cartier, pe care o purta in stilByzantin.
Incoronarea Regelui Ferdinand a avut loc pe 15 Octombrie 1922, in cadrul acestui eveniment Regina Maria a purtat splendidul colier alaturi de diadema cu safire pe care o achizitionase de la Marea Ducesa Vladimir.
Ambele bijuterii apar impreuna si in portretul realizat Reginei de catre Philip de Laszlo in 1924. Tabloul ofera o idee asupra marimii safirului si o explicatie perfecta pentru admiratia de-a lungul timpului a acestei geme.
Ca orice bijuterie recunoscuta peste tot in lume si safirul Reginei Maria ajunge in mainile renumitului bijutier Harry Winston. Acesta a achizitionat grandiosul safir de la Regele Mihail pe cand acesta parasea Romania. Colierul cu diamante, din care a facut parte si safirul, a fost purtat pentru ultima oara ca un intreg si imortalizat in fotografii la nunta Regelui Mihail cu Printesa Anne de Bourbon-Parma in anul 1948.
La ceva timp dupa eveniment colierul a fost dezasamblat, pierdandu-se urma diamantelor ce-l compuneau. Expusa drept cea mai plina de istorie gema, safirul Reginei Maria, a fost oferit spre vanzare in luna Noiembrie a anului 2003 la casa Christies din Geneva. Textul lotului din care facea parte si safirul Reginei Maria citea Proprietate a unei Familii Nobile, fiind descris drept „un safir pandant magnific si istoric, realizat de Cartier” a magnificent and historic sapphire pendant, by Cartier. Safirul a fost vandut in cadrul licitatiei de la Geneva pentru suma de 1,494,480 de dolari, cu 180,000 de dolari mai mult decat suma maxima estimata.
sursa textului AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu